Deze therapieën zijn gebaseerd op de humoraalpathologie. Deze theorie gaat ervan uit dat ziekte kan ontstaan als gevolg van vergiftiging van de lichaamsvochten. Voedingsstoffen komen niet rechtstreeks vanuit de haarvaatjes (kleine bloedvaatjes) in de cellen. De stoffen komen eerst in de interstitiële ruimte (= extracellulair vocht= inwendig milieu (IM) en van daaruit dan weer in de cellen. Omgekeerd komen de afvalstoffen van de cellen eerst in het IM terecht en van daaruit in de bloedbaan, die ze brengt naar de nieren, de longen, de lever, de darmen om uitgescheiden of verwerkt te worden.

Het lichaam tracht steeds het IM constant te houden. Men noemt dit homeostase. Bijna alle organen werken hieraan mee.

Zuurstof wordt aangevoerd door de longen, voedingsstoffen door het spijsverteringskanaal en het lymfesysteem. CO2 en vluchtige stoffen worden door de longen uitgescheiden, afval – en gifstoffen worden door de darmen, de huid, de slijmvliezen van de luchtwegen, de nieren uitgescheiden, ook de lever neutraliseert en elimineert bepaalde gifstoffen. Het lymfesysteem staat ook mee in voor afvoer van afvalstoffen uit de weefsels, zoals grote moleculen, brokstukken van beschadigde cellen, bacteriën, eiwitten en vocht.

Ziekte ontstaat wanneer ons IM uit balans raakt. Dit kan door het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen en/of als de concentratie aan afval – en gifstoffen te groot wordt.

Voedingsstoffen kunnen ontbreken door:

 • een slechte opname omdat spijsverteringsorganen verzwakt zijn
 • een onevenwichtige voeding
 • het gebruik van vitaminen – en mineralenrovers zoals suiker, koffie, tabak
 • voedingsmiddelen rijk aan oxaalzuur of fytinezuur, stress, etc.
 • verstopping van bloedvaten

De concentratie aan toxines in het IM kan te hoog worden door:

 • teveel toxines via onze voeding en drank
 • vervuilde lucht
 • contact van de huid met toxines
 • bepaalde geneesmiddelen

Naast de toxines van buitenaf, is het ook mogelijk dat we in een toestand van zelf vergiftiging verkeren door een vervuilde darm. In de dikke darm bevinden zich bij veel mensen stukken versteende, uitgerotte stoelgang. De gemiddelde zgn. gezonde mens draagt sinds zijn jeugd meerdere kilo’s nooit uitgescheiden stoelgang met zich mee. De toxinen als gevolg van rottingsprocessen in de dikke darm komen in de bloedstroom, overbelasten de lever en gaan heel het lichaam vergiftigen en verzwakken.

We kunnen dus te veel toxinen binnenkrijgen of zelf produceren maar het is ook mogelijk dat onze uitscheidingswegen slecht functioneren door bv. lever – of galziekten, nierbeschadiging, geblokkeerde zweetafscheiding, vervuilde darm, verstopte lymfecirculatie. Het lichaam kan ook noodkleppen gebruiken om toxinen kwijt te raken bv. huidziekten, neusbloedingen en bloedende aambeien, vaginale afscheidingen, menstruatie, overproductie van slijm door de slijmvliezen van de ademhalingswegen.

De meeste ziekten zijn een gevolg van de vervuiling van het IM en het verstopt raken van het kanalensysteem van het lichaam. Veel lokale symptomen kan men zien als een opstapeling van toxinen op die plaats.

Door eerst een Asyra PRO test / behandeling  te laten uitvoeren krijgt men een duidelijker beeld van uw gezondheid ( o.a. darmfloraverstoring, schimmels, bacteriën, parasieten etc……… ).

Ook door over te schakelen op gezonde voeding, voedingstherapie, het gebruiken van bepaalde kruiden, vastenkuren en zuiveringskuren kan men veel ziektes gunstig beïnvloeden. Door de voeding te verbeteren gaan er zich echter allerlei zuiveringsreacties voordoen, waardoor men zich slechter gaat voelen dan toen men nog ongezond at, omdat de opgeslagen toxines in de bloedbaan terechtkomen. Zuiveringsreacties (ontgiftingsverschijnselen) ontstaan als de snelheid waarmee toxines loskomen groter is dan de snelheid waarmee de uitscheidingsorganen ze kunnen verwijderen.

In de gastro-intestinale therapieën wordt aandacht besteed aan:

 • zuiveren van de uitscheidingsorganen, vooral de darmen
 • geleidelijk overschakelen op een gezonde voeding
 • opbouwen van een gezonde darmflora
 • lichaamsbeweging
 • specifieke kruiden met een uitscheidende of zuiverende functie of kruiden die het celmetabolisme verbeteren
 • verbetering van de kwaliteit van de lucht binnenshuis o.a. door te zorgen voor minder positieve ionen, geproduceerd door elektrische apparaten, synthetisch materiaal, synthetisch kledingstoffen
 • stimulering en zuivering van de lymfestroom door bepaalde kruiden en borstelmassage of lymfedrainage
 • toepassing van bepaalde therapieën zoals vasten, sapkuren, lavementen, klei, bentoniet, hoge darmspoelingen enz.

Bron: De Greef, R., Gastro-intestinale therapieën, Arinus, Genk.