Filosofie van dokter Bach: “Om in goede gezondheid te verkeren, moet men in harmonie zijn met zijn ziel”.

Edward Bach werd in 1886 in Wales geboren en wijdde zich in de jaren 1920-1930 aan medisch onderzoek. Als huisarts en befaamde chirurg, homeopaat, bacterioloog en immunoloog bestudeerde hij aandachtig de gedragingen van de mensen, hun persoonlijkheid en gemoedsstemmingen. Bij zijn onderzoek stelde hij vast dat emoties een merkbare invloed hadden op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Hij stelde dan ook de volgende filosofie duidelijk: “Zo lang ziel, lichaam en geest een harmonisch geheel vormen, kan niets ons deren”.

Dr. Edward Bach heeft de laatste tien jaren van zijn leven gewijd aan het ontwikkelen van 38 bloesemtincturen die ons helpen onze emoties beter in evenwicht te houden en ons één te voelen met ons leven. Hij stelde ook een combinatie van tincturen samen die waarschijnlijk de beroemdste van allemaal is nl. de Rescue remedie, ideaal voor spannende situaties en stressvolle momenten. De Bach therapie pretendeert niet alle ziekten te kunnen genezen. Zij kan wel de pijn verlichten, vertrouwen herstellen, een herstellingsproces versnellen, enz. en mogelijk genezing van een lichamelijke ziekte bewerkstelligen. Het zal ook duidelijk zijn dat bij ernstige terminale ziekten of bij erfelijke ziekten niet verwacht kan worden dat het gebruik van de remedies tot gezondheid van het lichaam zal leiden. Maar ook dan kunnen de bloemenremedies van grote waarde zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen dat iemand zijn lot kan dragen, of op zo’n manier een ziekteproces begeleiden, dat de persoon in psychische harmonie kan komen of blijven.

In alle gevallen moeten wij de persoon als geheel behandelen stelde Dr. Bach, niet het symptoom. Of wij de remedies nu toepassen bij ziekte of ter voorkoming van ziekte, het is niet mogelijk de werking ervan te voorspellen. Vaak zal er geen onmiddellijk effect worden gevoeld, soms is er een gevoel van ontspanning en opluchting of verlichting, of zijn er plotseling inzichten of veranderingen. Het hangt af van iemands gevoeligheid, of de fase van ontwikkeling waarin hij of zij zich bevindt. Ook de tijdsfactor is van invloed, bijvoorbeeld hoe lang een zekere klacht, fysiek, emotioneel of mentaal al manifest was. Het kan zijn dat er nieuwe, andere conflicten naar boven komen. Het komt ook voor dat er na een duidelijke verbetering een stilstand of zelfs terugval in het proces te zien is. De Bach remedies werken laag voor laag door, geheel afgestemd op de noodzakelijke ontwikkelingen van het individu, in zijn eigen tempo en op zijn eigen (juiste) tijd. Het zal ook niet altijd even plezierig zijn om de realiteit onder ogen te moeten zien: dat wij egocentrisch, kritisch, bazig, trots of bang kunnen zijn. Het hangt van de intentie , de wil en de motivatie af hoe de respons zal zijn. Op de lange duur werkt een dieper inzicht bevrijdend. Wij zullen in staat zijn om het aan te kunnen.

Dr Bach drukte het zo uit: “de bloemenremedies werken samen met onze innerlijke gids en innerlijke leraar, de ziel, die steeds met en vóór ons is”.

bloesem remedie

Dr. Bach heeft de 38 remedies ingedeeld in 7 hoofdgroepen (bij iedere remedie past een bepaalde gemoedstoestand, stemming, emotie )

 1. ANGST – Rock Rose, Mimulus, Cherry Plum, Aspen, Red Chestnut
 2. ONZEKERHEID – Cerato, Sclerantus, Gentian, Gorse, Hornbeam, Wild Oat
 3. ONVOLDOENDE INTERESSE IN HET HIER EN NU – Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut,   Mustard, Chestnut Bud
 4. EENZAAMHEID – Water Violet, Impatiens, Heather
 5. OVERGEVOELIG VOOR INVLOEDEN EN IDEEËN – Agrimony, Centaury, Walnut, Holly
 6. MOEDELOOSHEID EN WANHOOP – Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak, Crab Apple
 7. OVERBEZORGDHEID VOOR HET WELZIJN VAN ANDEREN – Chicory, Vervain, Vine, Beech, Rock Water

 

DE RESCUE REMEDY OF EERSTE HULP REMEDIE: Dr. Bach combineerde een vijftal bloemenremedies en noemde deze ‘Rescue Remedy’. Deze remedie is te gebruiken bij elk noodgeval: groot verdriet, slecht nieuws na een ongeluk ( klein of groot ). De remedie kan in bovenstaande acute gevallen zeer effectief gebruikt worden. Hij verlicht angst, herstelt vertrouwen en kalmte. Het is zeer verstandig deze remedie altijd bij de hand te hebben in uw jaszak of in uw tas!  De combinatie bestaat uit:

 • STAR OF BETHLEHEM ( voor shock )
 • ROCK ROSE ( voor paniek )
 • IMPATIENS ( voor mentale spanning )
 • CHERRY PLUM ( voor wanhoop, angst voor controle verlies )
 • CLEMATIS ( voor zwakte, bewustzijn verliezen )

De Rescue Remedy sluit medische aandacht of zorg natuurlijk niet uit!  Alle remedies zijn natuurlijk en kunnen met een gerust gevoel langdurig worden toegepast, ook in combinatie met andere behandelingen en andere medicijnen, ze hebben geen bijwerkingen.